Köyhäinrokka Hamburin köyhäin elatushuoneesta

Tämä resepti on kirjasta Hywäntahtoisia neuwoja katowuosina taikka opetuksia maatiaisten, enimmittäin viljelemättä kaswawien aineitten valmistamisesta leiwäksi. Kirja on vuodelta 1834 ja sen on kirjoittanut Gustawa Schartau.

Perhekunnalle 7:stä hengestä laitetaan tätä rokkaa päiväksi tällä tavalla: 12 luotia puhdistettuja (kuorittuja taikka kryyniksi tehtyjä) ohria ja 24 luotia herneitä pannaan illalla kannuun veteen. Seuraavalla aamulla pannaan ne kiehumaan kello 6 aikana kansipataan ja valkiata pidetään alla, katsomalla, ettei se nouse padan vieriä myöden ylös. Koska pata on saatu kiehumaan, vähennetään valkiata siksi että se ei aivan kiehumasta lakkaa, vaan ei ilmi kiehukkaan. Matala ja leviä pata visulla kannella tarvitsee vähemmän tulen kun syvempi yhdestä suuruudesta.

Koska ohra ja herneet kaksi taikka puolenkolmatta tiimaa ovat hiljalleen kiehuneet, pannaan puolikolmatta naulaa kuorittuja potakoita ja 6 luotia suolaa sekaan. Tiiman päästä pannaan neljäs osa naulaa tiilukaiksi (t. tåårningeiksi) leikattua sian lihaa ja neljännes tiimaa, ennenkun keittämistä heitetään, puoli korttelia etikkata. Tätä rokkaa keitetään kaikkinensa 5 eli 6 tiimaa, jolla ajalla sitä pitää hämmentää, että se ei palaisi pohjaan ja jotta aineet paremmin yhdistyisivät. Mitä liittamaisemmaksi se paisuu ja sakoo, sitä etuisampi on se ravinnoltaan, vaan jos se luultais ylen sakiaksi, niin tietää hän, että vedellä sen saapi vetelemmäksi. 24 luotia kuivattua leipää murennetaan taikka leikataan palasiksi rokkavatiin. Jos leipä ollee vähemmän kuiva, niin paistetaan se rasvassa, jonka päälle rokka kaataan.

Eli likoamaan yön yli laitetaan:

12 luotia ohrasuurimoita = 160 g
24 luotia herneitä = 320 g

Ohraa ja herneitä keitetään 2½ tuntia hiljalleen. Lisätään:

2,5 naulaa = 1 kg kuorittuja perunoita
6 luotia = 80 g = 2/3 dl = 4,5 rkl (!) suolaa

Keitetään tunti. Lisätään:

1/4 naulaa = 100 g ohueksi leikattua sianlihaa

Keitetään 1½ h, lisätään:

1/2 korttelia = 1,5 dl etikkaa

annetaan kiehua vielä vartti. Murennetaan 24 luotia = 320 g kuivattua leipää ja kaadetaan rokka niiden päälle.

Kommentit