Olutjuusto

Olutjuusto mainitaan usein katovuosien, köyhyyden ja muun pula-ajan kuvauksissa. "Illalliseksi maidosta ja kaljasta keitetty ns. kaljasoppa" mainitaan mm. Tampereen vaivaistalon ruokajärjestyksessä 1899. Se on nimestään huolimatta keitto, jota syödään kuumana lautaselta. Keitettyjä juustosoppia on harrastettu ilmeisesti etenkin Ylä-Savossa. Vähästäkin maidosta on kaljalla lanttaamalla saatu jotain, joka ainakin turvottaa jos ei sitten täytä. 

Tyypillisesti resepteissä ja muissa kuvauksissa mainitaan olut (tai kotikalja) ja maito, jotka kuumennetaan eri astioissa; maito juoksutetaan esimerkiksi etikalla, ja vatkataan sitten kuuman kaljan sekaan. Ruotsalaisissa resepteissä ölsoppa tai ölsupa saattaa sisältää myös munakeltuaisia. Usein kalja on myös maustettu suolalla ja sokerilla (tai siirapilla, tai fariinisokerilla).

Isoäidin reseptillä -blogissa on käsitetty vuodelta 1909 peräisin oleva resepti niin, että kokkaroituneesta massasta puristeltaisiin rätin avulla tuorejuustopallo. Reseptissä ei tosin mainita mitään tällaisesta, ja luulenkin, että kyseessä on väärinkäsitys. Mutta kokeilkaamme reseptin mittasuhteita sopaksi keitettynä! Maitoa tulee hieman yli puolitoistakertaisesti kaljaan nähden, sokeria reilu ruokalusikallinen puolta maitolitraa kohden. Blogistin esittämä resepti on: 

5 dl maitoa
3,3 dl olutta
1 rkl fariinisokeria
1 tl merisuolaa
2 rkl väkiviinaetikkaa

Aloitetaan siis kuumentamalla maito ja olut omissa kattiloissaan. Mausteet on helpointa laittaa oluen sekaan. Tässä kokeilussa käytämme kaljana A. Le Coqin kvassia.

Kun maito on lähellä kiehumistansa, sekoitetaan siihen etikka norona kaataen, samalla vispaten. Maito menee odotetunlaisesti kokkareiseksi, minkä jälkeen se kipataan kaljan sekaan "kiivaasti vispilöiden".


Ja tässä näemme lopputuloksen. "It’s not a pretty soup: it looks more like if you were to scoop the soup right out of a mud puddle."

Olutjuusto tuoksuu happamaksi käyneeltä kaljalta. Maku on ikään kuin kermainen, mutta samalla kuitenkin maltaisen imelä. Sopan rakenne on vetinen, ja hajonneet maitokokkareet kelluvat seassa kuin pyyhekumin muruset.

En kyllä tiedä, milloin tätä kokeilisi uudestaan. Ehkä olutjuusto toimisi sittenkin paremmin tuorejuustoksi puristeltuna massana. Kaljanmakuisen juuston kaveriksi voisi hyvinkin sopia pinaatti-, tai jopa nokkosmuhennos. Eräänlainen suomalainen palak paneer, siis!

Kommentit